BIOGRAFIJA

Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Vođa je «Elvis Stanić Groupa», jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.

Kao skladatelj, posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na području tzv. World glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj.

Obrazovanje

Elvis Stanić je rođen u Rijeci gdje je i započela njegova glazbena karijera. Započinje svirati sa šest godina. Nakon završetka klasične glazbene edukacije (instument harmonika), posvećuje se jazz, blues i rock gitari. U 70-ima i 80-ima sklada i vodi nekoliko rock i pop bandova, djeluje kao studijski glazbenik i glazbeni producent na mnogim vrhunskim pop projektima glavnih zvijezda hrvatske glazbene scene

1994. u Perruggi osvaja nagradu Berklee College of Music Award for Outstanding Musicianship, a 1995. i nagradu za najtalentiranijeg novog studenta (Best Entering Student Talent) i potpunu stipendiju prestižnog američkog koledža iz Bostona gdje studira jazz kompoziciju i jazz gitaru. Tijekom bostonskih dana surađuje s mnogim američkim jazz glazbenicima (Jim Kelly, Dennis Montgomery, John Thomas, Bob Harrigan, Frank Williams,...)

Elvis Stanić je diplomirao i vizualne komunikacije na katedri za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci. Član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i International Association of Jazz Educators (IAJE).

Od 2001. predaje jazz gitaru na seminaru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Organizator je i umjetnički direktor «Liburnia Jazz Festivala» i glazbeno-obrazovnog projekta «Jazz Ex Tempore» u Opatiji, a od 2015. je i predsjednik Hrvatske udruge istaknutih umjetnika (HUIG).

Elvis Stanić Group

Nakon povratka u Hrvatsku, 1996. g. osniva jazz fusion skupinu Elvis Stanić Group» koja postaje jedna od najboljih jazz skupina u Hrvatskoj. Zajedno snimaju četiri albuma s originalnim skladbama koje osvajaju gotovo sve nacionalne glazbene i diskografske nagrade (8 puta nagradu Porin za najbolje jazz skladbe, albume i instrumentalnu glazbu). 2004. izlazi album «Introspection», rijetki hrvatski jazz «best of» album na kojem su zastupljene skladbe s prethodnih albuma.

Festivali i suradnje

Elvis Stanić je samostalno ili s «Elvis Stanić Group» nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (SAD, Velika Britanija, Bugarska, Nizozemska, Austrija, Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka, Srbija, BiH, Mađarska, Crna Gora), a posebno se ponosi činjenicom da je dva puta (1998. i 2003.) nastupio kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu.

2009. nastupio je i u njujorškom Lincoln Centru kao gost Lennyja Whitea, Bustera Williamsa, Georgea Calligana.

Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić,..) i svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Buster Williams, Lenny White, Scott Kinsey, Hadrien Feraud, Mike Baker, Katisse Buckingham, Martin Drew, Bobby Thomas Jr, Alwin Queen, Furio di Castri, Karen Asatrian,…).

World glazba

Elvis Stanić od 1992. g. surađuje s pjevačkim sastavom Putokazi za koje potpisuje skladbe za šest albuma. 1997. započinje s trilogijom world glazbe - albumi „Zemlja“ koji uključuje obrade hrvatskih tradicionalnih pjesama; „Nova zemlja“ koji predstavlja Stanićevo viđenje tradicionalnih skladbi svjetske baštine i „Hrvatske narodne uspavanke“ koji izlazi i kao prilog istoimenoj slikovnici. S ovim projektima Putokazi nastupaju u Japanu na EXPU 2005.

2003. Elvis Stanić aranžira izvorne bosanske sevdalinke za novi projekt jednog od najznačajnijih hrvatskih kantautora – Ibricu Jusića. Albumi „Amanet“ i „Amanet 2“ donose skladbe koje, svaka na svoj način, predstavljaju bisere sevdaha i balkanske ljubavne poezije.

Pop glazba

Od početka 80-tih godina, kao producent i aranžer na brojnim albumima hrvatskih pop izvođača sudjeluje u stvaranju albuma i koncertnim nastupima s Denis Denis, Đorđem Balaševićem, Šajetom, Josipom Lisac i Oliverom Dragojevićem, te mnogima drugima.

Scenska glazba

Stanić se bavi i skladanjem scenske glazbe, te je napisao tri dječja mjuzikla „Ema“, „Neposlušna priča“ i “Slomljeno jato“ i surađivao s nacionalnim kazališnim kućama u Rijeci, Splitu, Zadru i Puli.

NAGRADE

2008 Odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića
{najviše državno priznanje za kulturu}
1994 Award for Outstanding Musicianship
{Berklee Clinics at Umbria Jazz, Perugia, Italy}
1995 Best Entering Student Talent
{Berklee College of Music, Boston, USA}
Crni Mačak
{Nacionalna novinarska nagrada}
1997 1999
za najboljeg instrumentalistu
Porin
{Nacionalna diskografska nagrada}
1998 2000 2006 2008
za najbolji jazz album
1998 2006 2008
za najbolju jazz skladbu
2000 2005 2006 2008 2009
za najbolju jazz izvedbu
2010 2013 2014    
za najbolju snimku
2006 2008      
za najbolju instrumentalnu izvedbu
1998 za najbolju izvedbu folklorne - etno glazbe
2010 2014 2017    
za najbolji pop album
2014 2017      
za album godine
2012 2017      
za najbolji aranžman
2014 2017      
za najbolju produkciju
2016 za najbolji album zabavne glazbe
Status
{Nagrada Hrvatske glazbene unije}
1998 2003 2004 2007
2008 2009 2010 2012 2017
najbolji instumentalist u kategoriji jazz, laitin, fusion i etno glazbe
najbolji jazz instrumentalist -električna gitara
najbolji instrumentalist – električna gitara
najbolji instrumentalist, zabavna, pop-rock i urbana glazba: ostala glazbala - harmonika
1998 Godišnja nagrada Grada Opatije
{za doprinos na polju kulturnih djelatnosti}
2004 „Toner för miljoner“- 1. nagrada švedskog zborskog natjecanja u kategoriji: Ženski zborovi, skladba „Helleya“ /autor Elvis Stanić/, „Nova Choir“ Gothenburg, Sweden
2012 Godišnja nagrada Hrvatskog društva skladatelja „Miroslav Sedak Benčić“
{za autorsko stvaralaštvo na području jazza}
2013 Posebno priznanje Hrvatske glazbene unije za doprinos hrvatskoj glazbi i 40 godina umjetničkog djelovanja
2017 "Silk Road Frendship Award" - Odbor Silk Road International Arts Festival, Xian, Kina
Godišnja nagrada Primorsko Goranske Županije
{za razvoj i unapređenje glazbenog stvaralaštva}
2005 2006 2007 2008
2009 2010 2012